SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

źródło glikogenu

  • Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2481 Data: 2020-06-30 11:00:00
  • [...] które składają się z protein w aż 75%. Z kolei w przypadku zbyt dużej ilości spożytego białka nadmiar jest wydalany. Poza tym jak działa białko? Otóż stanowi ono ważne źródło energii dla organizmu, dostarczając 4 kcal na każdy 1 g tego makroskładnika. Inna ważna funkcja polega na tym, że występuje ono w płynach ustrojowych, a więc w krwi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70246 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] W przypadku cukrzycy typu I nie ma obecnie dowodów na to, że diety niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe mogą opóźniać lub zapobiegać wystąpieniu choroby (która ma źródło autoimmunologiczne). Diety te mogą potencjalnie poprawić kontrolę metaboliczną, ale należy zachować ostrożność ze względu na ryzyko kwasicy ketonowej (cukrzycowej), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2984 Data: 2021-05-24 16:24:39
  • [...] zyskała w ostatnich latach na popularności. Jej charakterystyczną cechą jest minimalizowanie spożycia węglowodanów na rzecz tłuszczów. To właśnie tłuszcz stanowi główne źródło energii. Gdy spożycie węglowodanów będzie odpowiednio niskie, wówczas organizm przechodzi w stan ketozy. Jest to etap, w którym pobierana jest energia z ketonów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15957 Data: 2019-03-20 20:19:04
  • [...] => CO2, może zostać spożytkowana w mięśniach (jako glikogen mięśniowy; spichrzenie glukozy w postaci materiału zapasowego), może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w przemianach tlenowych; podobnie, jak kwasy tłuszczowe i aminokwasy) => CO2, może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w pracy beztlenowej) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2388 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1011 Data: 2022-08-11 07:10:24
  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2176 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • [...] trakcie sprintu, skoków, intensywnej serii z ciężarami, serii ciosów itd. z glukozy powstaje dużo mleczanów (glikoliza beztlenowa). Błędnie uznaje się powstające mleczany za źródło „zakwasów”. Glukoza- > pirogronian -> mleczan Glikoliza beztlenowa to mało efektywny energetycznie proces w porównaniu do tlenowego pozyskiwania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14829 Data: 2018-03-11 11:44:40
  • Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9648 Data: 2019-12-10 10:01:55
  • Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 48006 Data: 2017-05-16 07:45:32
  • [...] na czczo w badaniu Tae Woon Kima i wsp. nie tylko spowodował znaczącą zwyżkę poziomu kortyzolu, ale także rozpad tkanki mięśniowej (aminokwasy posłużyły mężczyznom, jako źródło energii w warunkach kryzysu). Realnie rzecz ujmując, krótkotrwałe, niezbyt intensywne aeroby (nawet na czczo) nie powinny być szkodliwe dla mięśni sportowca (60-70% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9346 Data: 2019-02-12 11:12:05
  • Glikogen VS trening na czczo

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] do osób o normalnym składzie ciała. Poza tym cytowana metaanaliza nie uwzględnia: Że bardzo bogatym źródłem tłuszczu jest ten składowany w ... mięśniach, jako podręczne źródło energii, co sprawia, iż niekoniecznie będziesz pozbywać się podskórnej tkanki tłuszczowej. Mowa o IMTG - tego typu trójglicerydy są odbudowywane po wysiłku, podobnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9248 Data: 2017-07-03 13:02:18
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Obserwując to, co się dzieje w Internecie, można wpaść w ponury nastrój. Poziom większości wypowiedzi wskazuje, iż te osoby nie rozumieją już nawet średnio skomplikowanych treści. Najlepiej sprzedają się proste hasła, chwytliwe slogany, uproszczenia. Niestety, z reguły wszelkie uproszczenia w nauce są karygodne. Dlatego właśnie dyskusja z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1949 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • Mamy XXI wiek, a ludzie nadal wierzą w zabobony. Doskonale ma się u nas homeopatia, porady szamanów XXI wieku („witamina C leczy raka”), a porady „lekarzy” z Facebooka mogą nawet zabić (niektórzy beztrosko polecają np. warfarynę, lek stosowany wyłącznie pod nadzorem lekarza i tylko w określonych przypadkach). A może czarnoskórzy zawodnicy płacą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12127 Data: 2019-09-29 11:06:42
  • W sieci dystrybuowane są najróżniejszej maści poradniki związane z odchudzaniem. Zresztą problem dotyczy także tradycyjnych księgarni, gdzie półki uginają się od „najlepszych programów” i „diet cud”. Z jakością podobnych publikacji już jest gorzej, w poradnikach sprzedawanych w sieci zwykle obok informacji ukradzionych, np. ze sportowego forum [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7874 Data: 2017-08-17 08:28:36
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3219 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • Bieganie jest jedną z bardziej eksploatujących ciało dyscyplin, dlatego odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają tu niebagatelną rolę. Dodatkowo osoby, którym zależy na optymalizacji treningu, np. pod kątem redukcji tkanki tłuszczowej, nie mogą polegać na losowym dobieraniu związków - wszystko powinno mieć uzasadnienie. Węglowodany i białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3945 Data: 2020-06-01 08:15:00
  • [...] skoki na skakance wejścia ławkę marsz po bieżni Jeśli dopiero zaczynasz podobnego rodzaju trening – zacznij od najlżejszego wariantu. Warto mieć w pogotowiu wodę oraz jakieś źródło glukozy czy innego cukru – w razie problemów. Referencje: Alan C Utter "Influence of diet and/or exercise on body composition and cardiorespiratory fitness in obese [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21994 Data: 2017-09-26 10:54:55
  • [...] wiele mniej o wpływie poszczególnych składników pokarmu na kompozycję sylwetki. Ed Corney: „Nie wiedzieliśmy za dużo o diecie. Ktoś mówił, że masło orzechowe to dobre źródło węglowodanów, więc co robiłeś? Kupowałeś masło orzechowe, inny mówił, że tuńczyk to dobre źródło białka, więc kupowałeś 6 puszek”. Z kolei Bill Grant krytykował [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13718 Data: 2018-09-28 10:59:41
  • Trening na czczo - fakty i mity

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] na czczo w badaniu Tae Woon Kima i wsp. nie tylko spowodował znaczącą zwyżkę poziomu kortyzolu, ale także rozpad tkanki mięśniowej (aminokwasy posłużyły mężczyznom, jako źródło energii w warunkach kryzysu) Realnie rzecz ujmując, krótkotrwałe, niezbyt intensywne aeroby (nawet na czczo) nie powinny być szkodliwe dla mięśni sportowca (60-70% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13661 Data: 2018-05-21 08:48:23